“Deprem Psikolojimizi de Sarsıyor”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini belirterek, depremlerin yol açtığı psikolojik etkilerin ve özellikle çocuklar, yaşlılar ile dezavantajlı gruplar üzerindeki travmatik sonuçlarının araştırılması ve bu alanda etkili politikaların geliştirilmesi çağrısında bulundu. Avşar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na iki ayrı yazılı soru önergesi sundu.
“Türkiye, Dünyanın En Fazla Diri Fayına Sahip Ülkesi”
Teklifinde, Türkiye’nin Alp-Himalaya Kuşağı üzerinde yer aldığını ve 485 diri fay hattı ile 14.500 km’lik bir fay sistemi uzunluğuna sahip olduğunu belirten Avşar, ülkemizin jeolojik olarak yüksek risk altında olduğunu hatırlattı. Riskli konut stoku sorununun da bu durumu daha tehlikeli hale getirdiğini vurgulayan Avşar, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre, 7,5 milyon riskli bağımsız birimden 2 milyonu acilen dönüşüm beklemektedir. İstanbul’da ise yaklaşık 1,5 milyon yapı riskli, 600 bini ise kendiliğinden çökebilecek kadar tehlikelidir” dedi.
Silivri Depremi Psikolojik Etki Yarattı
23 Nisan’da Silivri açıklarında meydana gelen ve can kaybı yaşanmayan depremin halkta büyük korkuya neden olduğunu hatırlatan Avşar, çok sayıda kişinin geceyi sokakta geçirdiğini, bazı vatandaşların İstanbul’u terk ettiğini belirterek, “Toplumsal anlamda büyük bir huzursuzluk oluşmuştur” ifadelerini kullandı.
“Deprem Travması, Ruhsal Bütünlüğü Tehdit Ediyor”
Uzmanların görüşlerine yer veren Avşar, depremin doğrudan ya da dolaylı maruz kalan kişilerde travmaya yol açtığını, bu durumun şok, öfke, çaresizlik, kontrol kaybı gibi duygulara neden olabildiğini aktardı. Özellikle çocukların psikolojik gelişimi açısından “ev” kavramının güvenli bir yer olmaktan çıkmasının ciddi etkileri olduğunu belirten Avşar, travmanın uzun vadeli etkilerine dikkat çekti.
“Psikolojik Destek Mekanizmaları Yeterli Mi?”
Milletvekili Avşar, sunduğu önergelerde Bakanlıkların elinde travma sonrası etkilerin tespiti ve rehabilitasyon süreçlerine dair veri olup olmadığını sordu. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve dezavantajlı bireylerin psikolojik destek ihtiyacına vurgu yaparak şu sorulara yanıt aradı:
- Depremin psikolojik etkilerine karşı bir ulusal politika var mı?
- Bakanlıkların bu etkileri tespit edecek altyapısı ve nitelikli kadrosu mevcut mu?
- 23 Nisan Silivri depremi sonrası çocuklar ve yaşlılar için bir araştırma yapıldı mı?
- Aile, okul ve Bakanlık iş birliğinde çocukların ruh sağlığını korumaya yönelik bir program planlanmakta mı?
- Bakanlığın koruması altındaki bireylere yönelik psikolojik destek sağlandı mı?
- Deprem sonrası okullarda çocuklar için bir tarama testi ya da müşahede süreci uygulandı mı?
- Depremin psikolojik etkilerine yönelik destek programı var mı? Bakanlıklar arası iş birliği yürütülüyor mu?
- Türkiye genelinde kaç okulda rehberlik servisi bulunmakta? Kaç rehber öğretmen görev yapıyor? Bu öğretmenlere düşen öğrenci sayısı nedir?
“Rehberlik Hizmetleri Gözden Geçirilmeli”
Özellikle Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki rehberlik servislerinin sayısı ve bu hizmetlerin bölgesel dağılımı konusundaki verilerin de önem taşıdığını belirten Avşar, psikolojik destek sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.