“Kadınlar En Yakınları Tarafından Katlediliyor”

“Kadınlar En Yakınları Tarafından Katlediliyor”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Anneler Günü vesilesiyle kadınların karşı karşıya kaldığı toplumsal ve ekonomik sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Avşar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nın etkisizliğini sorguladı ve kadın cinayetlerinden istihdamdaki eşitsizliğe kadar birçok başlıkta dikkat çeken sorular yöneltti.

“Kadınların Güçlenmesine Karşı Çok Sayıda Tehdit Unsuru Bulunuyor”

Önergesinde Avrupa Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü'nün (EIGE) kadınların güçlenmesine ilişkin tanımlarına atıf yapan Avşar, kadının kendi hayatı üzerinde güç sahibi olabilmesinin, toplumun dönüşümünü doğrudan etkileyen bir unsur olduğunu belirtti. Ancak Türkiye’de kadınların hala çok sayıda tehditle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Yoksulluk, sosyal dışlanma, şiddet, cinayet, istihdam ve eğitimdeki eşitsizlik gibi başlıkların kadınların güçlenmesini engellediğini söyleyen Avşar, “Toplumda kadının statü kazanması kadın-erkek eşitliğinden pozitif ayrımcılığa, temel haklara erişimden ekonomik fırsatlara kadar çok boyutlu bir mesele” ifadelerini kullandı.

“421 Kadın Cinayeti, 77 Şüpheli Ölüm”

Avşar, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun verilerine işaret ederek 2024 yılında 421 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 77 kadının ise şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini söyledi. Öldürülen kadınların büyük kısmının evli ya da yakın ilişkide olduğu kişiler tarafından katledildiğini belirten Avşar, “Kadınlarımız ne yazık ki en yakınları tarafından hayatlarından koparılıyor” dedi.

“Kadın İstihdamı Erkeklerin Yarısından Az”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre kadın istihdam oranının %32,5’te kaldığını, bu oranın erkeklerin istihdam oranı olan %66,9’un yarısından az olduğunu belirten Avşar, iş gücüne katılamayan 30 milyon kişiden 21 milyonunun kadın olduğunu ifade etti. Özellikle ev işleri nedeniyle çalışamayan kadın sayısının 4 milyon olduğunu belirten Avşar, 1 milyon 200 bin kadının iş bulma umudunu kaybettiğini de sözlerine ekledi.

“Kadınlar Kendilerini Güvende Hissetmiyor”

Yaşam Memnuniyeti Araştırması’na göre, kadınların %35,9’unun yaşadığı çevrede gece yalnız yürürken kendini güvensiz hissettiğini, %8,4’ünün ise evde yalnızken bile kendini güvende hissetmediğini aktaran Avşar, bu durumun kadınların toplumsal hayata katılımını da engellediğini vurguladı.

“Strateji Belgesi ve Eylem Planı Ne Kadar Etkili Oldu?”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2018-2023 yıllarını kapsayan ve 2024-2028 dönemini hedefleyen “Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nın hedeflerinin hayata geçirilip geçirilmediğini sorgulayan Avşar, bu belgelerin kadınların güçlenmesine katkı sunup sunmadığının etki analizleriyle değerlendirilip değerlendirilmediğini sordu.

Ayrıca söz konusu planlarda özel politika gerektiren gruplar olarak tanımlanan kız çocukları, engelli kadınlar, yaşlılar, kırsalda yaşayan kadınlar, göçmenler ve şiddet mağdurlarına yönelik uygulamaların yeterliliğinin sorgulanması gerektiğini belirtti.

“Haksız Tahrik ve İyi Hal İndirimi Asla Kabul Edilemez”

Kadına yönelik şiddetle mücadelede cezasızlık algısının büyük bir sorun olduğunu söyleyen Avşar, “Haksız tahrik ve iyi hal indirimi gibi uygulamalar, kadın cinayetlerinde caydırıcılığı ortadan kaldırmaktadır. 6284 sayılı Kanun’un etkin şekilde uygulanması zorunludur” ifadelerini kullandı.

Bakan Göktaş’a Yöneltilen Sorular

Cem Avşar, Bakan Göktaş’a şu soruları yöneltti:

  • Göreve başladığınız tarihten bu yana kaç kadın cinayeti işlenmiştir? Kaçı koruma talebinde bulunmuş ve kaçı hakkında koruma kararı alınmıştır?
  • Kadına yönelik şiddeti azaltma ve cinayetleri önlemeye yönelik hangi sosyal, ekonomik ve yasal adımlar atılmıştır?
  • Her üç kadından birinin yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olmasına rağmen, Strateji Belgesi çerçevesinde alınan tedbirler yeterli olmuş mudur?
  • Kadınların yaşadığı güvensizlik hissine karşı hangi önlemler alınmaktadır? Kurumlar arası iş birliği var mıdır?
  • Strateji Belgesi kapsamındaki hedeflere ulaşma oranı nedir? Bu hedeflerin etki analizi yapılmış mıdır?
  • Kırılgan gruplar olarak tanımlanan kadınlara ilişkin özel politikaların sonuçları nelerdir?