Mestan Özcan: Türkiye Yüzyılı Üretim Yüzyılı Olacak

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mestan Özcan, tarım sektöründe yeni süreçler başlatarak üreticilere en iyi şartları sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Özcan, iklim değişiklikleri, gıda milliyetçiliği ve doğal afetler gibi risklere karşı önlemler alındığını ifade etti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısında konuşan Özcan, tarımda yeni bir sürece girildiğini, üretim planlaması ve destek modelleriyle ilgili önemli adımlar atıldığını söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, bitkisel üretim planlamasının Eylül ayında hayata geçirildiğini, hayvansal ve su ürünleri üretimi için de 1 Ocak itibarıyla yeni planlamaların yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
Dünyada 4,4 trilyon dolarlık bir tarımsal hasıla bulunduğunu belirten Özcan, Türkiye'nin 68,5 milyar dolarlık tarımsal hasılasıyla Avrupa'da birinci, dünyada ise ilk on ülke arasında yer aldığını ifade etti. Türkiye'nin su stresi altında olduğuna da dikkat çeken Özcan, bu konuda alınması gereken tedbirlerin önemine vurgu yaptı.
Tarımda gelecek yıllara yönelik hedeflere değinen Özcan, 2027 yılı sonuna kadar hububat üretiminde yüzde 13, baklagillerde yüzde 17 ve yağlı tohumlarda yüzde 22’lik bir artış öngörüldüğünü söyledi. Üreticilerin hangi havzada, hangi ürünü ekmeleri gerektiği konusunda bilgilendirildiğini ve temel desteklerin devam edeceğini belirtti.
Mazot ve gübre desteğinin kaldırılacağı yönündeki iddiaların doğru olmadığını ifade eden Özcan, üreticilere en iyi şartları sağlamak için çalışmaların sürdüğünü ve Türkiye Yüzyılı’nın üretim yüzyılı olacağını dile getirdi.