NKÜ ve ATUDER İş Birliğiyle REBOA Kursu Düzenlendi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) ve Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) iş birliğiyle, batın içi büyük damar kanamalarında hayat kurtarıcı bir yöntem olan Resuscitative Endovascular Balloon Occlusion of the Aorta (REBOA) kursu düzenlendi. Şubat ayının ilk günü gerçekleştirilen kurs, özellikle travma hastalarında "altın zaman" olarak adlandırılan kritik süreçte hastalara ekstra zaman kazandırmayı hedefliyor.
REBOA, batın içi büyük damar kanamalarında, femoral arterden yerleştirilen bir balon yardımıyla aort damarının geçici olarak tıkanmasını sağlayan bir yöntem. Bu yöntem, özellikle travma hastalarında kanamayı kontrol altına alarak, hastanın hayati organlarına kan akışının devam etmesini sağlıyor. Kurs kapsamında, teorik bilgilerin yanı sıra maketler üzerinde arteriyel yol açma, REBOA kanülasyonu, balon şişirme ve olası komplikasyonların önlenmesine yönelik pratik uygulamalar gerçekleştirildi.
NKÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Serhat Örün, yaptığı açıklamada, travma kaynaklı ölümlerin özellikle 18-45 yaş arası bireylerde sık görüldüğünü belirtti. Örün, "Bu hastaların %50'si olay yerinde, %30'u ise hastaneye ulaştırılsa bile ilk 1-2 saat içinde kaybediliyor. REBOA yöntemiyle, bu kritik süreçte hastalara 30-60 dakika arasında ekstra zaman kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.
Örün, batın içi kanamalarda dışarıdan bası uygulamanın mümkün olmadığını, bu nedenle REBOA gibi invaziv yöntemlerin hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. "REBOA, femoral arterden yerleştirilen bir balonla kanamayı durdururken, kanın beyin ve kalp gibi hayati organlara ulaşmasını sağlıyor. Ancak bu işlem, eğitimli ve deneyimli kişilerce hızlı bir şekilde uygulanmalı" diye ekledi.
Doç. Dr. Örün, REBOA yönteminin yaygınlaştırılması ve eğitimli personel sayısının artırılması için NKÜ ve ATUDER tarafından düzenlenen kursların önemine dikkat çekti. "Bu kurslarla, acil durumlarda hızlı ve etkili müdahale edebilecek sağlık çalışanlarının sayısını artırmayı hedefliyoruz" dedi.
Doç. Dr. Serhat Örün, kursun düzenlenmesinde emeği geçen NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Taşan, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selami Gürkan, ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Çakır, Prof. Dr. Özcan Gür, Kardiyovasküler Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve Teknopark Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Barış Kocabıyık'a teşekkürlerini iletti.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve ATUDER iş birliğiyle düzenlenen REBOA kursları, acil tıp alanında eğitimli personel sayısını artırarak, travma hastalarının hayatta kalma şansını yükseltmeyi amaçlıyor. Bu tür eğitimlerin, özellikle acil durumlarda hızlı ve etkili müdahale için büyük önem taşıdığı belirtiliyor.