Selcan Taşçı: Tekirdağ Depreme Hazır mı?

Selcan Taşçı: Tekirdağ Depreme Hazır mı?

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı Hamşioğlu, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği soru önergesini paylaştığı bir video ile duyurdu. Taşçı, yaşanan acı tecrübelerin unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, koruyucu önlemlerin alınmasının önemine dikkat çekti.

Önergesinde, Tekirdağ’ın 1. derece deprem bölgesi olan Şarköy ve 2. derece deprem bölgesi olan Süleymanpaşa başta olmak üzere, şehirdeki depreme hazırlık çalışmalarını gündeme taşıyan Taşçı, bakanlıktan yapı stokunun ne kadarının depreme dayanıklı olduğuna dair tespit yapılıp yapılmadığını ve belediyelerle hangi konularda koordinasyon sağlandığını sordu.

Taşçı, önergesinde olası bir depremin sanayi tesisleri üzerindeki etkilerine de dikkat çekerek, sanayi bölgelerindeki yapıların depreme dayanıklılığı ile ilgili herhangi bir çalışma olup olmadığını sordu. Özellikle sanayi tesislerinde çevreye ve canlılara zarar verebilecek sızıntı ve salınımların önlenmesi için bir eylem planının bulunup bulunmadığını da gündeme getirdi.

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı, önergesinde Ege Bölgesi’nde yaşanan depremler ve Yunanistan’daki Santorini Yanardağı’nın faaliyete geçme ihtimaline de değindi. Bakanlığa yönelttiği sorular arasında, bu olası felaket durumunda kaç vatandaşın doğrudan etkileneceğine dair bir öngörünün olup olmadığı ve tsunami ya da kül bulutları nedeniyle etkilenecek bölgelerde bir tahliye planının hazırlanıp hazırlanmadığı da yer aldı.

Milletvekili Taşçı’nın Bakanlığa Yönelttiği Sorular

  1. Tekirdağ’ın 1. derece deprem bölgesi olan Şarköy ve 2. derece deprem bölgesi olan Süleymanpaşa ilçelerindeki yapı stoklarının ne kadarının depreme dayanıklı olduğuna dair bir tespit yapılmış mıdır?
  2. Tekirdağ’da 6306 sayılı kanun kapsamında kaç bina için vatandaşlar riskli yapı tespit başvurusunda bulunmuştur? Kaç başvuru riskli olarak değerlendirilmiş ve bu binaların dönüşümü için hangi çalışmalar yapılmıştır?
  3. Bakanlık, depreme hazırlık kapsamında belediyelerle hangi konularda koordinasyon sağlamaktadır?
  4. Tekirdağ’da kamuya ait kaç bina bulunmaktadır? Bu binaların kaçında deprem dayanıklılık testleri yapılmış ve sonuçları ne olmuştur?
  5. Sanayi bölgelerindeki yapıların depreme dayanıklılığına ilişkin bir çalışma yürütülmekte midir? Olası bir depremde çevreye ve canlılara zarar verecek sızıntılar ve salınımlar konusunda bir eylem planı mevcut mudur?
  6. Santorini Yanardağı’nın patlaması durumunda, İzmir, Muğla ve Aydın’da tsunami ve kül bulutları nedeniyle etkilenecek vatandaşların tahliyesi ve güvenliği için bir eylem planı var mıdır?
  7. Bakanlık, olası bir Santorini Yanardağı patlamasında kaç vatandaşın afetten doğrudan etkileneceğini öngörmektedir?

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı, Türkiye’nin depreme ve çevresel felaketlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayarak, yetkililerden şeffaf bilgilendirme ve somut adımlar beklediklerini ifade etti.