“Tekirdağ Tarımda Öncü Olacak”

“Tekirdağ Tarımda Öncü Olacak”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, kentteki tarımsal üretimin artırılması, çiftçilerin desteklenmesi ve kırsalda kalkınmanın sağlanması amacıyla 2024 ve 2025 yıllarında bir dizi önemli projeyi hayata geçirdi. Belediye, tarımsal alandaki destek bütçesini 3,5 kat artırarak üreticiye hem mali hem de teknik açıdan büyük katkı sağladı.

Küçük Ölçekli Balıkçılara Malzeme Desteği

Tarım dışındaki üretici gruplarını da kapsayan çalışmalar kapsamında Tekirdağ’da faaliyet gösteren 8 su ürünleri kooperatifine üye olan, Tekirdağ plakalı ve 12 metreden küçük tekneleri bulunan 155 balıkçıya malzeme desteğinde bulunuldu.

Yem Hazırlama Tesisi Kuruldu

2024 yılında belediye tarafından ilk kez hayata geçirilen “Rasyon Uygulamalı Yarı Otomatik Yem Hazırlama Tesisi Projesi”, Süleymanpaşa Süt Üreticileri Birliği ile yapılan protokol kapsamında uygulamaya alındı. 715 bin 260 TL’lik bütçeye sahip olan projenin yüzde 70’lik kısmı (500 bin 682 TL) Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı.

Kadınlara Yönelik Salça Makinesi Desteği

Kadın üreticilerin desteklenmesi amacıyla geliştirilen projede, 18 adet salça makinesi ve 36 adet karıştırma kazanı dağıtıldı. Projenin yüzde 70’i belediye, yüzde 30’u ise ilgili birlik tarafından finanse edildi.

Sebze Üreticilerine Rekor Sayıda Fide Dağıtımı

2024 yılı itibarıyla 299 bin 40 adet fide dağıtımı gerçekleştirilerek Tekirdağ tarihinde bir rekor kırıldı. 2025 yılında da 236 bin 136 adet fide dağıtılması planlanıyor. “Sebzeciliği Geliştirme Projesi” kapsamında yarın saat 11.00'da Sahil Dolgu Alanı'ndaki Amfitiyatro yanında bir Fide Dağıtım Töreni gerçekleştirilecek.

Tarla Yollarına Hasat Öncesi Bakım

Hasat döneminde tarımsal ulaşımın aksamaması ve kazaların önlenmesi amacıyla 11 ilçeye bağlı 373 mahallede tarla yollarında greyderli bakım (reglaj) çalışmaları yapıldı. 2025 yılı çalışmaları da başladı.

8. Hasat Bayramı Malkara’da Yapıldı

Tekirdağ Ziraat Odaları ile birlikte organize edilen 8. Hasat Bayramı, 2024 yılı Haziran ayında Malkara’nın Çavuşköy Mahallesi’nde coşkuyla kutlandı.

Mera ve Arıcılık Destekleri

2025 yılı projeleri arasında yer alan “Mera İyileştirme ve Yönetimi Projesi” kapsamında 11 mahallede 3 bin 650 dekar mera alanına 73 bin kg gübre uygulandı. Ayrıca “Arı Yaşam Gücü Projesi” ile 680 arıcıya toplam 80 bin kg arı keki dağıtıldı. Kek bedelinin %50’si belediye tarafından karşılandı.

Karma Yem ve Kuzu-Oğlak Yemi Projeleri Devam Ediyor

2025 yılının ilk beş ayında büyükbaş hayvan yetiştiricilerine toplam 4 milyon 484 bin 150 kg yem dağıtımı yapıldı. Bedelin yüzde 15’i belediye tarafından karşılandı. Küçükbaş hayvancılıkla uğraşan 1.408 yetiştiriciye ise 2 milyon 94 bin 900 kg kuzu-oğlak yemi dağıtımı yapıldı; yem bedelinin yüzde 50’si yine Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı.

Candan Yüceer: “Tekirdağ Tarımda Öncü Kent Olacak”

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer yaptığı açıklamada, tarım ve hayvancılıkta sürdürülebilir projelere odaklandıklarını belirterek, “Tekirdağ, yüzde 60’ı tarım arazisi olan bir il. Bu potansiyelin farkındayız ve üreticimize her anlamda destek olmak için Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’mızın bütçesini 3,5 katına çıkardık” dedi.

Kurulan Gıda ve Tarım Anonim Şirketi ile birlikte üretilen ürünlerin doğrudan Tekirdağ halkına ulaştırılması hedefleniyor. Yüceer, “Bu sayede hem üretici kazanacak hem de vatandaşımız kaliteli ürüne uygun fiyata ulaşacak” ifadelerini kullandı.

“14 Mayıs Çiftçiler Günü Kutlu Olsun”

Başkan Yüceer, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü de kutlayarak, “Alın terini can suyuna dönüştüren tüm çiftçilerimizin gününü kutluyorum. Üreticimizin emeğinin karşılığını alması, tüketicinin kaliteli ürüne ulaşması için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.